Israelul dezvăluie noi detalii de la operaţiunea de capturare a liderului nazist Adolf Eichmann – International

Serviciul de securitate internă al Israelului, Shin Bet, a marcat joi 60 de ani de la capturarea liderului nazist Adolf Eichmann prin dezvăluirea de noi detalii de la operaţiunea din Argentina, informează dpa.

“Aceasta a fost sfârșitul unei operațiuni complexe realizate de Mossad și Shin Bet, departe de teritoriul israelian, într-un mediu străin și necunoscut, care s-a bazat pe o planificare operațională riguroasă și precisă”, a declarat șeful Shin Bet, Nadav Argaman, potrivit Jerusalem Post.

“Executarea [misiunii] a cerut îndrăzneală, planificare minuțioasă, profesionalism, determinare, respectarea scopului și credința în dreptatea drumului.”, mai spune Argman.

Foto: The Jerusalem PostPrintre fotografiile date publicităţii pentru prima dată de Shin Bet este una cu geanta de piele folosită pentru a camufla aparatul cu care erau făcute pe ascuns fotografii cu Eichmann: o mică gaură ce permitea fotografierea poate fi văzută pe o parte a genţii.

Alte fotografii dezvăluite din arhivă includ o pagină din jurnalul operaţiunii în care Adolf Eichmann apare pentru prima dată în fotografii sub acoperire, precum şi o scrisoare de mulţumire trimisă de o şcoală din Tel Aviv potrivit Agerpres.

 

Otto Adolf Eichmann (n. 19 martie 1906, Solingen, Imperiul German – d. 1 iunie 1962, închisoarea din Ramla, Israel) a fost un nazist german, cu gradul de Obersturmbannführer-SS. A organizat și condus Soluția finală – exterminarea a 6 milioane de evrei între anii 1940-1945. În Procesele de la Nürnberg a fost condamnat la moarte în contumacie ca mare criminal de război. Prins de Mosadul israelian a fost rejudecat la un tribunal din Ierusalim, condamnat la moarte prin spânzurare și executat la închisoarea din Ramla.

Sursa: hotnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *